York, England      Uppdaterad 8 februari 2008 •  ©

 

 

                            

 Till startsidan>>

 

 

Studiebesök hos polisen i North Yorkshire Police samt på en tidningsredaktion. Detta i kombination med engelskautbildning på SLS

York är en av Englands äldsta städer omringad av en gammal stadsmur.

 

Ett urplock

 

The Minster är Yorks medelpunkt och syns från i stort sett hela staden.

 
Skolan låg i en buisness park utanför York.

 
The Shambles var en av de äldsta gatorna, trångt men mysigt.

 

Vi var med på pubquiz och vann fyra pints

De engelska pubarna ser verkligen ut som man förväntar sig. I York finns 370 pubar - en för varje dag. Staden har 150000 innevånare.

Ett modernt engelskt klassrum, notera datorprojektorn i taket.

Resan

 

2007-10-01

Tar bilen ner till syrran i Helsingborg för att äta middag och träffa dem. Svågern skulle kommit hem från Chile men hade fastnat där eftersom planet gått sönder.

Efter middagen tog jag tåget till Kastrup

 

2007-12-02

Flyg från Kastrup till Manchester. Eftersom SAS inte flög med sina Dashplan fick vi istället flyga med någon gammal DC 9 från Spanair. England mötte upp med typiskt engelskt väder så det var knappt att vi kom ner.

Två timmars tågresa från Manchester till York. Väl framme i York tog jag en regnpromenad i stan och käkade en ham sandwich. Blev sedan hämtad av min värdfamilj som rivstartade engelskaträningen med ett fyra timmars korsförhör.

 

2007-12-03

Dags för första dagen i skolan. Kurskamrater var Thomas, Thomas och Barbara från Tyskland samt Andrej från Moskva. Vi träffades en del på raster och fritiden.

Utbildningen var mycket väl strukturerad och denna kom vi överens om första dagen.

 

2007-12-04

Dags för första dagen i skolan. Kurskamrater var Thomas, Thomas och Barbara från Tyskland. Niki var min personlige instruktör. Vi lade upp utbildningen som att vara som en vanlig arbetsdag med den skillnaden att all konversation var på engelska. Genom att följa händelserna i Sverige på nätet skaffade jag tillräcklig kunskap för att med lite fantasi kunna ta intervjuer och ha kontakt med medarbetare - alla spelade av instruktörerna.

 

2007-12-05

Studiebesök hos North Yorkshire Police som hade sitt Headquarters i Northallerton några mil norr om York. Jag blev mycket väl mottagen av deras informationsdirektör Hannah Davies. Efter en dags diskussioner kunde vi konstatera att många problem var mycket likartade. Samtidigt som vi kommit ungefär lika långt i kommunikationsfrågor hade vi en de erfarennhetsutbyte som gagnade båda. Jag GLÖMDE kameran!

 

2007-12-06

Vid mötet med Francine från tidningen The Press i York kunde vi konstatera att engelsk medias etiska värden låg inom ett betydligt bredare spann än i Sverige. Francine representerade en lokal tidning som i mångt och mycket liknade våra svenska varianter. Den lokala tidningens relation till polisen var mycket god, men träffades för en kort information varje dag. Dessutom levererade polisen information fortlöpande via en telefonsvarare.

I England har man något som man kallar Media Blackout. Detta betyder att en polismästare kan besluta om publiceringsförbud i ett visst ärende om någons liv eller hälsa kan stå på spel. Genom detta kan medias representanter få fortlöpande information om vad polisen gör i exempelvis ett kidnappningsärende för att när publiceringsförbudet hävs mycket snabbt kunna publicera hela historien. INTRESSANT!

På Kvällen var det dags för puben igen. Mitt värdpar var med så vi ställde upp i n pubquiz. Den blandade kunskapen gjorde att vi vann fyra pint öl.

 

2007-12-07

Sista dagen. På kvällen var jag med på en julkonsert i St. Peters School, Englands äldsta. Skolan var en "Public School" något som betyder privatskola. Avgifter var ungeför 20000 pund per läsår. Vissa familjer hade tre barn där samtidigt och men gick där i mer än tio år.

Konserten var mycket vacker och i synnerhet de olika körerna. En barbeshopkör som gjorde Bondmusiken var suverän.

 

2007-12-08

Hemresa, samma väder och samma omväg. Dessutom fortfarande Spanair. Lite X-mas shopping på flygplatsen. En digitalkamera kostade tusen kronor mindre där än i Sverige om man skulle resa till ett icke EU-land. När jag förklarade att jag skulle till ett EU-land plockade försäljaren fram ett boardingcard ur en låda och problemet var löst.

Landning på Kastrup, tåg till Helsingör. På färjan till Helsingborg var det dags att köpa äkta Julebryg.

Tack för en fantastisk vecka John and Ann samt sonen James.

Mats

Tjänsteresa till York

Typiskt engelskt väder

Niki hette min instruktör. Eftersom det var one to one-undervisning sköttes denna i en miljö så lik kontorsmiljön hemma som möjligt.

Jullunch med tillhörande christmas crackers, gåtor och fåniga hattar.

Francine Clee var assistant editor på den regionala tidningen The Press i North Yorkshire.

Även skyltarna var gamla

En pampig entré till St. Peters school

Ovan, Barbara, Thomas och Andrej på puben. T.v. John och Ann Owen-Barnett, min värdfamilj.